Întrebări frecvente

PROBLEME TEHNICE
Amplasare, amenajare
Poziția casei sau a coșului de fum definește în primul rând ce posibilități avem pentru a determina locația șemineului. Învelișul șemineului ar trebui să fie în fața coșului de fum, iar șemineul încorporat se poate abate de la acesta cu doar 30-40 de centimetri. Adesea coșul de fum încorporat iese din planul peretelui, caz în care șemineul încorporat crește în dimensiuni. Dacă economia spațiului este considerent de bază și doriți să economisiți cât mai mult spațiu posibil, plasarea focarului pe partea laterală a coșului de fum poate fi o soluție. Acest lucru permite ca bordura să fie perpetuată în relieful coșului. 
Amplasarea coșului de fum permite deseori construirea de șeminee de colț. Limbajul tehnic cunoaște două soluții: șeminee construite în colț și șeminee poziționate în colț. Șemineele proiectate pentru perete pot fi de asemenea folosite într-un colț și invers. Dar șemineul poate fi fie construit între două camere, fie chiar în jurul unui coș de fum și amplasat într-un singur spațiu.

Reținerea căldurii în șemineu
Este o necesitate obișnuită ca un șemineu încorporat să asigure căldură pe o perioadă mai lungă de timp - până la 5-10 ore – de la pornire. Pentru a asigura acest lucru, este important ca arderea unei anumite cantități de lemne să poată fi extinsă în timp. Aici, dacă dimensiunea coșului de fum o permite, vă recomandăm instalarea unui șemineu construit cu precizie ridicată. Totodată este important ca șemineul să dispună de rezervă de performanță semnificativă deoarece la treapta maximă nivelul de eficiență scade. Cu această soluție, capacitatea de căldură a șemineului crește. Pentru a garanta rezultatul dorit, se poate obține o capacitate semnificativă de stocare a căldurii la nivelul învelișului șemineului. Toate șemineele noastre sunt disponibile la cerere, în varianta cu capacitate sporită de stocare a căldurii.

Coșul de fum
Conform reglementărilor în vigoare, fumul poate intra în contact numai cu materiale cu calitate certificată, astfel încât partea interioară a coșurilor de fum din cărămidă trebuie să fie placat cu oțel rezistent la condensul acid odată cu construirea șemineului.
Pentru un șemineu pe lemne, un coș de fum corespunzător este o cerință de bază, care, în unele cazuri, limitează și performanța șemineului încorporat. În clădirile mai vechi, dimensiunea coșului este de multe ori 14cm x 14cm în secțiune transversală.

Combustibil
Utilizați lemn de esență tare uscat pentru încălzire, de ex. fag, stejar, salcâm etc. În funcție de focar, putem așeza bușteni de 30-60 cm lungime în șemineu. Datorită puterii calorice ridicate și a reziduurilor reduse de cenușă, se recomandă, de asemenea, brichete din lemn sau brichete de paie.

Înveliș
Pe baza aspectului, înveli șurile noastre pot fi clasificate în trei grupe: șeminee construite într-un stil modern, rustic și clasic, astfel încât toată lumea să poată alege un design care să se armonizeze cu gusturile proprii și cu mobilierul apartamentului.
● Învelișuri moderne
● Învelișuri rustice
● Învelișuri clasice

Focare
Focarele pe lemne, pe gaz sau electrice pot fi instalata în toate tipurile și modelele de șemineu oferite de noi. 

Focare pe lemne
Soluția de încălzire cu aerului este una tradițională. Este important să menționăm aici suprafața mare pe care focarele distribuie căldura, astfel eficiența specificată poate fi atinsă chiar și fără utilizarea unui ventilator.
Cunoașterea performanțelor normale și maxime este esențială în cazul focarelor. Acest lucru este important de menționat, deoarece pentru unele produse, se determină doar performanța maximă și nu se reține o valoare de performanță normală. Puterea maximă este sarcina la care focarul poate funcționa timp îndelungat fără a se deteriora, dar în astfel de situații eficiența este semnificativ mai slabă decât sub sarcină normală, deci în loc de 75% eficiență pentru focarele închise, se coboară la doar 40-50%. Prin urmare, este recomandabil să se ia în considerare performanța normală.Șemineele noastre pe lemne diferă prin performanță, design și opțiunile oferite. Designul lor poate fi plată, prismatic sau cu sticlă curbată în ceea ce privește forma. Opțiunile pentru fiecare focar includ, de exemplu, o ușa glisantă sau învelișul de convecție. Prin instalarea unui ventilator potrivit putem circula de asemenea, aerul cald spre încăperi mai îndepărtate de la structura șemineului. În livinguri cu tavan înalt, se utilizează tehnica de încălzire de la înălțimi scăzute. Recent, a devenit din ce în ce mai solicitată tipul de focare cu vas de expansiune conectat la încălzirea centrală.

Focare pe gaz
În cazul șemineelor ​​pe gaz, distingem practic două tipuri, așa-numitele sisteme deschise și cele închise. Șemineul pe gaz cu sistem deschis folosește aerul din cameră pentru combustie, astfel încât este suficient un coș de fum izolat cu un diametru de 100 mm. Celălalt tip, pe de altă parte, necesită un coș de fum cu perete dublu, care aspiră aerul necesar arderii prin tub. Poate că cel mai convingător beneficiu al focarelor pe gaz este curățenia.

Focare electrice
Nici în lipsa unui coș de fum, nu trebuie să renunțăm la șemineu, deoarece un șemineu electric poate fi încorporat în orice tip de șemineu. Aceste șeminee dispun de obicei de o putere de 2 kW. 

Șeminee cu încălzire centrală
De obicei cele două părți ale focarului, peretele din spate, partea superioară, sunt fabricate din tablă cu perete dublu de 4 mm. În mijlocul celor doi pereți (unde se introduce apă), o pompă asigură circulația apei în sistemul de încălzire în timpul utilizării, astfel încât suprafața focarului este răcită continuu (temperatura de funcționare 60-80 C). Acționate corespunzător, aceste inserții pentru focar vor funcționa fără probleme timp de mulți ani.
IMPORTANT!Alegeți un focar cu performanța potrivită! Este important să reținem aici că acest lucru depinde în mare măsură de izolația clădirii.
Focar cu putere redusă pentru încălzirea unei suprafețe mari: focarul nu va putea încălzi sistemul la temperatura de funcționare, suprafața interioară a focarului și temperatura apei vor rămâne permanent scăzute, rezultând ca acesta să se întărească și apoi să se deterioreze din ce în ce mai mult.
Puteți alege între focare cu sistem deschis și închis.
În cazul sistemelor închise se instalează o spirală în peretele din spate al focarului ​​care poate fi conectat la încălzirea centrală.În caz de supraîncălzire, apa rece este circulată prin spirală și răcește focarul supraîncălzit.
În cazul sistemelor deschise, în caz de supraîncălzire, suprapresiunea se reduce prin scăderea tensiuni vasul de expansiune.
Șemineul poate fi acționat ca sistem autonom sau în combinație cu un cazan pe gaz. O completare practică la sistemul de încălzire este instalarea unui rezervor, ceea ce asigură confortul termic datorită faptului că menține apă caldă în sistem chiar și după stingerea focului. Construirea sistemului în condiții de siguranță și în mod profesionist este un factor extrem de important!
Tipuri de combustibil folosite 
● - Lemn uscat cu 20% conținut de umiditate.
● - Brichete din lemn (este necesară o cantitate mai mică datorită puterii calorice ridicate)
● - Lignit
Utilizarea pinului și a lemnului umed NU este recomandată!! Suprafața interioară a focarelor ​​dintr-un șemineu cu apă și gazele de ardere, au o temperatură mult mai scăzută (230-310 C) decât în ​​a focarelor convenționale de șemineu încălzite cu aer. Ca rezultat, rășina de pin se depune pe peretele interior al focarului sau a coșului de fum ceea ce poate înfunda calea fumului cauzând incendiu în coș. Astfel de eveniment cauzează scăderea eficienței.

Cerințe generale privind coșul de fum pentru șemineu cu rezervor de apă:
10-12 KW. 150 mm. = aproximativ ”4 cărămizi”
15-19 KW 200 mm. = aproximativ ”5 cărămizi”
24-30 KW 220 mm. = aproximativ ”6 cărămizi”
Dimensiunea suprafeței încălzite.
12 KW. 80-110 m2
15 KW. 120-140 m2
19 KW. 140-180 m2
24 KW. 180-230 m2
30 KW. 230-300 m2
Datele din urmă se referă la clădiri cu plafoane medii și izolație termică medie. 
Inginerie 
Componentele mecanice trebuie să fie accesibile chiar și după instalarea focarului în carcasa de șemineu. Este recomandabil să le depozitați într-o încăpere departe de șemineu sau într-o cameră destinată acestui scop.
Se recomandă insistent instalarea unui termometru, care trebuie așezat într-un loc clar vizibil. Senzorul termometrului măsoară temperatura în interiorul focarului. Astfel, se poate evita alimentarea focarului atunci când temperatura apei se apropie de 100 °C. Acest lucru asigură, de asemenea, o funcționare fără probleme și de lungă durată și elimină necesitatea de a se baza exclusive pe automatizare.
În scurt timp, puteți afla cât de mult combustibil este necesar pentru a încălzi o anumită clădire.
Se recomandă instalarea unei surse de alimentare neîntreruptibile, care asigură circulația în sistem chiar și în cazul unei întreruperi de curent.

Șeminee și sobe mobile
Șemineele mobile sunt o alternativă perfectă dacă nu doriți un șemineu fix sau lucrări majore de construcție în casa dvs. Un șemineu mobil este asemănătoare unei sobe de fier, se reglează la fel ca sobele pe lemne. Datorită construcției sale, poate fi amplasat lângă perete fără înveliș de protecție suplimentar.
● Peretele focarului este fabricat din oțel de 4 mm, ușa șemineului este din placă dublă din fontă.
● Învelișul din oțel special conceput asigură fluxul de aer rece la perete (săgeți albastre) și în jurul focarului(săgeți galbene). Fumul este eliminat prin coș (săgeți verzi).
● Acest design protejează pereții din jurul șemineului împotriva căldurii și asigură o funcționare sigură și performanțe excelente.
● Ventilatoarele motorului cu două trepte ajută fluxul sporit a aerului cald în jurul focarului (săgeți roșii).
● Izolația ușii din fontă asigură etanșeitate și permite o combustie auto-susținută.
● În partea superioară a geamului este prevăzută o gură de aerisire secundară pentru a menține geamul curat și pentru o combustie mai bună.

Focarul sistemului cu apă este un dispozitiv de încălzire modern care poate satisface nevoile de încălzire ale întregii case. Poate fi utilizat individual, cu un aparat pe gaz, panouri solare sau alte dispozitive de încălzire. Atunci când este utilizat ca sursă de încălzire individuală, este necesar folosirea unui sistem de încălzire deschis. În cazul unei combinații cu încălzire pe gaz, modelul destinat unei asemenea utilizări poate fi instalat într-un sistem închis cu o presiune care nu depășește tensiunea de 1,5 Bari. Toate instalațiile de încălzire interioară trebuie puse în funcțiune de către personal calificat.
- Pentru instalare este necesar un instalator de încălzire sau un inginer în construcții, un document care atestă acest lucru este una dintre condițiile garanției.
- Este obligatoriu să se asigure aerul de ardere în mod corespunzător (10kW / 100 cm2).
- Este interzisă aprinderea șemineului cu apă fără a ne asigura că rezervorul de apăeste plină. 
- În șeminee se pot arde doar lemne!
- Se recomandă instalarea unei supape termostatice de 55° C pentru o durată mai mare de viață.

Sfaturi profesionale privind proiectarea
Cel mai adesea, amenajăm un șemineu sau o sobă de teracotă în camera de zi.
Șemineul este un element al creării atmosfere plăcute și nu în ultimul rând o sursă de încălzire suplimentară.
Aspecte importante:
- șemineul sau soba trebuie orientate spre garnitura de șezut;
- trebuie să fie cel puțin 3,6 m  distanță,dar de preferință mai mult, între spațiul din fața șemineului și planul de perete opus, 
Pentru a vă asigura că șemineul nu domină prea mult spațiul, trebuie să aveți grijă la proiectare pentru dimensionarea proporțională și amplasarea economică lângă sau în jurul coșului de fum.

Șemineu tip deschis sau închis
Este frumos să vezi focul deschis într-un șemineu deschis în apartament, însă această soluție poartă cu sine o mulțime de lucruri care în zilele noastre nu mai sunt acceptabile pentru toată lumea.
În timpul funcționării șemineului o cantitate mare de aer cald părăsește încăperea prin horn. Feriți-vă de asemenea și de scânteile care ar putea provoca un incendiu.
Șemineele cu sistem închis sunt concepute pentru a înlătura dezavantajele șemineelor ​​tradiționale deschise.Șemineele închise permit pătrunderea aerului în focar în cantități mai mici, astfel încât arde mai lung, elimină mai puțin aer cald din încăpere, iar sticla ceramică prinde și scânteile.De asemenea, eficiența sa este mult mai mare decât cea a unui șemineu tradițional deschis.

Caracteristici de bază ale șemineului
● diviziuni, cornișe și borduri orizontale
● variantele materialului: piatră rustică, sculptată, cărămidă brută chituită, marmură lustruită, calcar dur, granit, suprafața tencuită a pereților și suprafețe pictate rustice se combină într-o diviziune orizontală
● Toate acestea pot fi îmbogățite și mai mult prin cornișe din lemn naturale sau murate, mate sau lucioase frumos modelate.
Tipul de șemineu construit este determinat de stilul căminului.

Stiluri de șemineu
● Stil rustic: locuitorii caselor rustice preferă materialele naturale, mobilierul durabil și multifuncțional. Într-un astfel de mediu, șemineul este construit cu piatră crăpată, piatră naturală, cărămidă, ardezie, grinzi de lemn, bancă și, eventual, o zonă de relaxare.
● Stil eclectic: mobilierul din diferite epoci poate fi bine completat de un șemineu, care este fundamental diferit de atmosfera mobilierului, dar amintește de o epocă arhitecturală mai veche, care poate fi confecționată folosind calcar lustruit și marmură.
● Stil scandinav:caracteristicile șemineelor construite sub principiului vizibilității clare: suprafețe de perete albe sau deschise la culoare și șeminee simple, tencuite. Adesea se adaugă o cornișă naturală din pin, care va armoniza cu mobilierul. În general, șemineele cu focar deschis sau versiunea portabilă a acestuia din tablă este mai populară.
● Stil modern: Șemineele din forme geometrice curate, realizate din relativ puține tipuri de materiale, sunt moderne și elegante. Ele pot avea modelare mai dură sau mai delicată, cu borduri mai multe sau mai puține.
● Șemineele tradiționale de castel: sunt de obicei sculptate din marmură sau granit, bogat decorate - în stil clasicist, baroc, imperial, rococo sau alt stil istoric.
● Există piese extravagante, cu linii îndrăznețe, forme geometrice sau chiar dotate cu tehnologii de ultimă generație. 
Cele mai multe șeminee portabile sunt realizate din tablă sau din fontă, eventual placat cu gresie porțelanată.
Principalele considerente sunt ușurința și mobilitatea.
Realizăm șeminee cu perete dublu, cu inserție de un spațiu de convecție, ceea ce crește foarte mult eficiența.
Chiar și în case de oraș, mulți oameni se gândesc cu oarecare nostalgie la soba cu plită, cuptor și pat.

Plăcerea de a coace poate fi garantată cu un grătar sobă construită pe terasă.

Dimensiunea căilor și a coșului de fum
Câteva sfaturi generale:
● Coșul de fum trebuie să îndeplinească cerințele standardelor aplicabile.
● Nu îngustați coșul de fum în sus.
● Coșul de fum trebuie să fie ușor de curățat în siguranță.
● Nu conectați echipamentele cu combustibil solid la un coș de fum pentru gaz.
● Dacă mai multe șeminee sunt conectate la coș, ele nu pot fi funcționate simultan.
● Înălțimea minimă a coșului de fum pentru combustibil solid poate fi de 4,2 m.
● Înălțimea minimă a coșului de fum pentru combustibil pe gaz poate fi de 2 m.
Dacă nu se poate evita condensul permanent, coșul de fum trebuie protejat împotriva efectelor nocive ale substanțelor chimice (acid carbonic agresiv) cu izolație rezistentă chimic și etanșă.
● Este preferat un coș de fum instalat izolat termic (rezistent la condensul acid).
● Coșul de fum ar trebui să depășească cu min. 80 cm planului acoperișului.
● Înălțimea inferioară a conexiunii șemineului la coș este de ~ 180 cm , în un unghi de 45°.
Dimensiunile coșurilor standard de zidărie:
● Coș de fum standard 14 x 14 cm = 196 cm2
● Coș de șemineu pentru șeminee închise 20 x 14 cm = 280 cm2
● Coș de șemineu pentru șeminee închise/deschise 20 x 20 cm = 400 cm2
● Coș de șemineu pentru șeminee închise/deschise 20 x 27 cm = 540 cm2
● Coș de șemineu pentru șeminee deschise/închise 27 x 27 cm = 730 cm2


Cerințe importante pentru șeminee
În cazul încălzirii prin pardoseală, în niciun caz nu trebuie să treacă o conductă de încălzire sub șemineu, ci trebuie lăsat 80 x 150 cm suprafață de beton liber.
În timpul evaluării la fața locului, problema centrală este întotdeauna existența sau posibilitatea de a construiun coș de fum potrivit.

Ce fel de lemn poate fi folosit în șemineu
Pentru încălzire folosim lemn de esență tare uscat. Acestea includ fag, stejar, salcâm, frasin, arin și toți pomi fructiferi.
Lemnele tari ard cu o flacără calmă și produc puțină cenușă și au o putere calorică mai mare decât rășinoasele.
Rășinoasele (mesteacănul, teiul, pinul, plopul și bradul) ard mai repede, degajă multă cenușă iar jarul se răcește repede.
Arborii de conifere care conțin rășină ard cu o flacără strălucitoare și rapidă și adesea șuieră din cauza cristalelor de rășină, cu frecvente sclipiri ale scânteilor.
Lemnul de foc trebuie tăiat în bucăți de 30-60 cm, ținând cont de focarul șemineului și depozitat într-un loc ferit de umezeală. 
Pentru eficiență ridicată folosiți numai lemn foarte uscat, astfel se poate evita depunerea de funingine în coș și pe suprafețele din sticlă. 
Evitați utilizarea rășinoaselor.

Șeminee electrice (livrare, garanție, achiziție prin firmă)
● Termen de plată: plată în avans
● Prețurile nu includ transportul. Dacă nu aveți posibilitatea de asigura transport, putem livra produsele achiziționate - contra cost. Vă transmitem separat taxele pentru livrare la domiciliu.
● Termen de livrare: 3-4 zile
● Produsele pe care intenționați să le comandați pentru showroom vor beneficia de o reducere suplimentară de 10%
● După prima comandă, oferim un catalog și un pliant
● Toate produsele noastre au o garanție de 2 ani, oferim piese de schimb. Garanția și serviciile post-vânzare sunt furnizate de Classic Flame
● Compania dvs. va fi înregistrată pe site-ul nostru din Ungaria (classicflame.hu/vasaroljon)
● În ceea ce privește contractul, este posibil să încheiați un contract direct cu firma maghiară sau cu cea română, în funcție de care este mai favorabil pentru dvs.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, vă stăm la dispoziție.
În spiritul unei colaborări de succes.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele.